
Deze week bereidde ik veel werk voor en was ik een dag bij Pointer van KRO-NCRV en bij Omroep Gelderland. Vrijdag vertrok ik naar een familieweekend, deze nieuwsbrief heb ik voor die tijd geschreven. Dus als we (je weet het tegenwoordig maar nooit) plots op zaterdag geen toegang meer hebben tot social media, zul je dat niet in deze nieuwsbrief lezen.
Nederlandse Social Media Cijfers 2025
Vorige week publiceerde Newcom het jaarlijkse onderzoek naar social media gebruik in Nederland. Inmiddels is ook een traditie dat ik bovenstaande afbeelding update.
In het onderzoek werd gevraagd wie er ten minste maandelijks gebruik maakt van bovenstaande social media kanalen. Voor het eerst sinds 2008 is YouTube weer het grootste kanaal. Facebook levert een beetje in, X verloor 450.000 Nederlandse gebruikers en Bluesky was nog niet groot genoeg tijdens het vooronderzoek. Ik had de stijging van Instagram en TikTok nog wel iets groter verwacht.
Bovenstaand overzicht doet het altijd goed bij presentaties, dus doe er je voordeel mee. De laatste jaren baseer ik me op de cijfers van Newcom, de data van de jaren ervoor sprokkelde ik bij elkaar door naar eerder onderzoek te zoeken. Het dagelijks gebruik nam bij bijna alle platformen ook toe.
Ieder jaar vragen mensen zich af, waarom WhatsApp of Telegram niet meegenomen worden. Dit doe ik niet, omdat deze kanalen vooral gebruikt worden voor privé gesprekken en niet als sociaal netwerk. Maar er zijn 13,5 miljoen WhatsApp-gebruikers in Nederland. Zo goed als iedereen boven de 13, dus.
Bekijk hier de afbeelding op groter formaat.
Volkskrant stopt met Facebook
Tientallen organisaties hebben het afgelopen jaar besloten om X te verlaten, nu Elon Musk het platform bij de politiek is gaan betrekken. Nu ook Meta (van Facebook en Instagram) de kant van Trump gekozen heeft, is het te verwachten dat organisaties ook hier gaan stoppen. Stoppen is wel een stukje ingewikkelder, want anno 2025 komt gemiddeld 1 op de 10 unieke bezoekers per maand nog via Facebook naar de site. Als je stopt, lever je dus een flink deel van je sitebezoek in. Het aantal bezoekers via X is slechts 1 op de 200, dus dat voel je als commerciële partij niet in je portemonnee. En ook publieke organisaties zullen niet snel stoppen, omdat ze bang zullen zijn een politiek besluit te nemen door te stoppen, terwijl ze juist als opdracht hebben alle burgers willen bereiken.
Met bovenstaande informatie in gedachten, is het een opvallend besluit van De Volkskrant om te stoppen met het delen van berichten op hun Facebook-pagina. Een principieel besluit dus, zo licht hoofdredacteur Pieter Klok toe in een commentaar: ‘Nadat Mark Zuckerberg, baas van onder meer Facebook, Whatsapp en Instagram had besloten factcheckers te ontslaan en meer ruimte te bieden aan haatzaaiende berichten, stopten we direct met de verspreiding van berichten via Facebook. Over Instagram denken we nog na. Hier ging een lange periode van discussie aan vooraf.’ Verderop zegt hij: ‘Om nieuwe lezers te blijven bereiken zullen we onze eigen digitale kanalen versterken: in de eerste plaats onze app en website, maar ook onze nieuwsbrieven en pushberichten en onze snel groeiende podcasts.
Nog niet iedereen op de redactie is overtuigd. Sommigen zijn bang dat we ons opsluiten in onze eigen bubbel, waardoor de tegenstellingen in de samenleving alleen maar verder worden versterkt.’
Lees hier het hele commentaar met verdere uitleg van de beweegredenen.
Media-belofte Maartje Bregman deelt tips voor LinkedIn
Maartje Bregman won in 2024 tijdens de Mercurs de titel beLOFte van het jaar (fotocredits: remyonline.nl). Zonder uitgever zette zij Happy Times Magazine op, een tijdschrift vol positief nieuws en verhalen van impactmakers. Maartje is een goede spreker en deelde tijdens haar overwinning-speech de tip aan jonge makers om social media te gebruiken en je netwerk uit te breiden. Ik vroeg of ze haar tips in de nieuwsbrief wilde delen:
‘Door mijn persoonlijke verhalen te koppelen aan mijn zakelijke missie en visie kan ik op een authentieke en oprechte manier mijn publiek een verhaal vertellen en daarmee de missie en visie van het bedrijf verder delen. Feit blijft dat mensen mensen willen volgen, dus daar zet ik vol op in! En het scheelt natuurlijk dat mijn bedrijfsmissie en persoonlijke missie op één lijn liggen.’
Vorige week deelde ze op LinkedIn nog heel concrete tips:
✅ Zorg dat elke andere, persoonlijke post een zakelijk (of tegenwoordig politiek) haakje heeft.
✅ Zorg voor een eerste zin die nieuwsgierig maakt, witruimte en emoticons voor overzicht en herkenning
✅ Een foto die iets toevoegt, maar een gezicht werkt vaak goed!
✅ Deel posts met waarden, lukraak posten is niet nodig. Maar iedere dag een post zorgt wel voor goede zichtbaarheid.
✅ Samenwerken, partnerships en anderen betrekken. Samen op de foto, elkaar taggen en delen wat jullie samenwerking voor de wereld kan betekenen. Linkedin’ers gaan goed op verbinden en haken graag aan!
Vorig jaar las je in deze nieuwsbrief ook tips van de twee grootste Nederlandse merken op LinkedIn: het FD en FTM én LinkedIn Nederland.
WhatsApp-alternatief Signal populair in Nederland
De privacy-vriendelijke berichtenapp Signal is populair in Nederland. De app staat al 3 weken bovenaan de lijst van meest trending social media-apps. De reden hiervoor is dat het populaire WhatsApp in handen is van Meta en hierboven las je al dat mensen hun communicatie en politiek liever gescheiden houden. Signal is hiervoor een prima alternatief dat al jaren bestaat. Omdat nu eenmaal iedereen WhatsApp gebruikt in Nederland, is het moeilijk hier van af te stappen. Toch is er wel een beweging gaande richting Signal. Dat blijkt uit de hitlijsten, maar ook uit het aantal keer dat mensen de Wikipedia-pagina van Signal hebben opgezocht, zo blijkt uit data van Signalapp.nl. De vorige piek was de aankondiging van WhatsApp door haar gebruiksvoorwaarden aan te passen op een nadelige manier voor de consument. De piek nu is hoger dan die in 2021 was.
Mocht je mij op Signal een bericht willen sturen, ben ik er uiteraard ook te vinden.
Andere kijk- en luistertips
- Vorige week las je in deze nieuwsbrief al over het Chinese goedkopere alternatief voor ChatGPT: DeepSeek. Deze introductie was zo verrassend goed dat dit tot een koersdaling leidde van grote techbedrijven. Wereldwijd wordt dit in meerdere analyses een ‘Spoetnik’-moment genoemd.
- Ik hou van dit soort reportages van RTV Drenthe: Al zijn hele leven speelt de 28-jarige Marcel Vos uit Meppel het computerspel Rollercoaster Tycoon. Hij maakt er sinds een paar jaar YouTube video’s over, die zo vaak worden bekeken dat hij ervan kan leven.
- Stef Cornelissen (36) is benoemd tot nieuwe hoofdredacteur van NH Nieuws.
- Woensdagavond waren er liefst 18 CL-wedstrijden tegelijkertijd om 21.00u. VI speelde hier origineel op in door een ‘watch-along’ te doen. Je zag twee verslaggevers naar de wedstrijden kijken en commentaar geven, zonder dat ze de wedstrijdbeelden konden tonen. Omdat het schakelkanaal alleen voor extra betalende abonnees van Ziggo te zien was, een slimme service.
- Op de nieuwe site van het programma Nieuws van de Dag (SBS) wordt AI toegepast om snel van een video-item een artikel te maken. Head of Digital product, Jan Willem Grift, legt op LinkedIn uit: ‘De gesproken tekst uit een video wordt automatisch omgezet in een transcript. Zodra dit proces is voltooid, verschijnt in het CMS een optie om hier direct een artikel van te genereren. Met één klik ontstaat een artikel op basis van de video-metadata (zoals titel en beschrijving) en het gegenereerde transcript. Tegelijkertijd worden de titel, thumbnail, categorie, SEO-beschrijving en de video zelf automatisch toegevoegd aan dit artikel.’
- Tilburg is de eerste grote Nederlandse gemeente die stopt met het sociale mediaplatform X. Aan de keuze ging een felle discussie in de gemeenteraad vooraf. Ook Parijs en Barcelona houden het voor gezien op X. Aan de stemming (52,3% voor) is te zien dat een meerderheid van de raad dit soort besluiten kan nemen (en vermoedelijk ook terug kan draaien bij een andere coalitie).
- AD en de regionale titels trekt de stekker uit videomerk Play. DPG Media legt aan Villamedia uit: ‘We hebben een aantal jaren geprobeerd uit te vinden of deze midform-series bij het ADR-publiek zouden aanslaan. En ondanks de prachtige series die zijn gemaakt, is gebleken dat er onvoldoende belangstelling voor was. We veranderen dus de videostrategie en verleggen de focus naar video’s die de nadruk leggen op nieuws en de achtergronden bij het nieuws (shortform), bijvoorbeeld door middel van explainers.’
1.300+ abonnees!
Voor het eerst ging deze nieuwsbrief naar meer dan 1.300 mailadressen. Dank daarvoor. Ik zie ook direct wanneer iemand van baan wisselt, doordat het mailadres niet meer werkt. Interessant om te zien, maar ook jammer dat ik dan een abonnee kwijt ben 🙂 Dus als je van baan wisselt, vergeet niet je mailadres aan te passen!
Mocht je alle 97 nieuwsbrieven nog eens willen bekijken, dan kan het hier. Lees je deze nieuwsbrief met plezier, stuur het dan eens door naar mensen die dit mogelijk ook interessant vinden of geef af en toe een like op LinkedIn om het bij anderen onder de aandacht te brengen.
Dank je wel weer en tot volgende week!