19 maart 2023

#08 Nieuwsbrief: Verkiezingen, Videoland en AI

Dit artikel wordt iedere zondag als nieuwsbrief gestuurd. Als je de nieuwsbrief wilt supporten, schrijf je dan hieronder in en dan ontvang je de nieuwsbrief gratis in je mail.

Deze week was het een hele lekkere week voor de zaak. Veel uitnodigingen om te komen spreken op events, paar nieuwe opdrachten akkoord en ik gaf een training over mediamonitoring in crisissituaties. Daar was ook extra aandacht voor het monitoren van social media die niet meer via tools te doorzoeken zijn. Als er een crisis uitbreekt kun je nu via tools vooral nieuwssites en Twitter monitoren. Grote kanalen als Facebook, Insta, Snapchat en TikTok hebben geen open API meer, maar toch kun je er als media-analist via OSINT nog veel informatie vandaan halen. Op die training was het ook leuk om mogelijkheden van OpenAI en Dall-E te laten zien. In twee minuten kan iedereen een afbeelding maken waarin de lokale kerktoren in brand staat en dat is voor veel mensen nieuw.

Feest van de democratie met data

Deze afbeelding komt van het ANP en LocalFocus en is gemaakt na de verkiezingen. De jaartallen lopen ongeveer gelijk met mijn leven en je ziet de zeitgeist er heel goed in terug. Waar ik opgroeide in CDA-land kwam halverwege de jaren ’90 de VVD op en de kaart veranderde langzaam van kleur. Data van de verkiezingen wordt al een flink aantal jaar bijgehouden door LocalFocus. De duiding die geograaf Josse de Voogd geeft bij de NOS op de verkiezingsavond vind ik ook geweldig. Als je data goed presenteert en kunt duiden kan het enorm helpen, zaterdag verscheen in NRC ook een goed artikel dat aantoonde dat opleidingsniveau en leeftijd ook een grote stempel drukken. Vooral onder 50-plussers en laagopgeleiden was BBB populair. Dit pikte ook NOSop3 vrijdag al op en daar kreeg het bijna 4x meer likes dan een gemiddeld bericht. Zelf had ik grote plannen op de online campagnes te analyseren, maar heb betaalde klussen voorrang gegeven deze week. Hopelijk de volgende keer beter.

Andere leestips van deze week

  • De column van Marijn de Vries in NRC die ik vorige week beschreef in deze nieuwsbrief, kon je alleen lezen na het inloggen via je mailadres. In een artikel van de NRC-ombudsman is nu te lezen dat zesduizend lezers hun mailadres opgaven, wat op den duur tot nieuwe abonnees moet leiden. Tachtig mensen namen direct een abonnement. Dit zijn goede cijfers, weet ik als ik het vergelijk met mijn eerdere ervaringen. In het artikel laat Arjen Fortuin weten dat dit een volgende keer bij een impactvolle column wellicht anders moet, lees hier de overwegingen.
  • Het aantal betalende abonnees voor de Nederlandse streamingdienst Videoland groeide met 11,8 procent tot 1,2 miljoen meldt RTL. Ik ben wel benieuwd of ze hier dan het aantal gebruikers per account meetellen. Want bij ons thuis delen we het account bijvoorbeeld met 5 gebruikers en we zijn vast niet de enige. Dan zou het aantal mensen met een (gedeelde) login dus miljoenen keren hoger kunnen liggen. Videoland deelt niet vaak cijfers, dus het is boeiend om inzicht te krijgen.
    Verklaring op Emerce is dat het grotendeels dankzij exclusieve content als Sleepers en Mocro Maffia, de documentaire over de Nederlandse zanger André Hazes, het vijfde seizoen van de Amerikaanse serie The Handmaid’s Tale. en de Nederlandse kickboksen live events van de Glory serie, die allemaal exclusief zijn voor Videoland in Nederland.
  • Het nieuws dat je wist dat ging komen: Amerikaanse media zijn boos. AI is getraind door hun artikelen, stellen ze volgens Bright. Dat zie je natuurlijk nu ook al via snippets (korte antwoorden) op Google, waardoor je de site met het antwoord niet meer hoeft te bezoeken. Dat gaat straks alleen maar meer en beter worden en daar wilen uitgevers geld voor. Overigens wil RTL Nieuws het merk Bright gaan verkopen, zo meldt de hoofdredactie aan Villamedia.
  • De Britse regering verbiedt per direct TikTok op zakelijke telefoons en andere apparaten van overheidspersoneel. Hiertoe is besloten wegens zorgen over gevoelige informatie die mogelijk wordt verzameld door de app uit China. Vorige week besloot ook de Belgische federale regering tot zo’n verbod.
  • Opvallend bericht vond ik dat tientallen uitvaarten van overledenen uit Twente van begin tot eind op YouTube te bekijken zijn. Opnames, die mensen tonen in verdrietige omstandigheden, rond de baar met een al dan niet geopende kist van hun dierbare. Wat velen niet weten, is dat deze livestreams vaak voor altijd zichtbaar blijven. „Dit wisten we echt niet.”
  • Mijn vrouw Hanneke is creatief en vindt het leuk om zelf video’s te maken en te bewerken. Eerder leefde ze al een jaar als blogger en nu is ze als hobby het insta-account Styleparels gestart. In een paar weken heeft het account al 1.200 volgers opgebouwd. Vooral op de reels waarin ze vrouwen vijf kringloopoutfits aanmeet doen goed en zorgen voor nieuw bereik.

Support de nieuwsbrief en schrijf je in via deze link