
Deze week was ik een dag bij Rijnmond en werkte ik aan een opdracht bij Pointer.
Ook ben ik gevraagd om als alumnus een presentatie te geven op mijn oude opleiding communicatiewetenschap aan de VU op donderdag 3 april voor andere alumni en studenten. Verder bedacht ik wat andere plannen waar ik enthousiast van werd, die je hieronder kunt lezen.
Zo kreeg de VPRO tienduizenden nieuwe volgers op LinkedIn
Vorige maand las je in deze nieuwsbrief wat de grootste Nederlandse nieuwsmerken zijn op LinkedIn. Hierbij focuste ik op de drie grootste merken, maar daarachter viel ook de naam van de VPRO op. Zij zijn de snelste stijger en ook het eerste niet (van oudsher) print-gedreven merk in de lijst. Ik vroeg chef online Dewi Oudijk naar de groei van de LinkedIn-pagina van de VPRO.
Hoe verklaar je die positie en de sterke groei het afgelopen jaar?
‘Juist omdat wij ons richten op video is ons bereik en volgersaantal het afgelopen jaar flink gestegen. We stoppen al langere tijd veel aandacht in onze LinkedIn-strategie, die vooral op video is gericht. Het platform past goed bij de verhalen die wij als omroep vertellen, altijd met inhoud en verdieping. Sinds oktober heeft LinkedIn de for you-page geïntroduceerd en toen schoten onze impressies op nieuwe, maar ook oudere video’s, door het dak. Met als piek 34 miljoen impressies in december. Het feit dat wij al die tijd video’s hadden gepost, waar andere merken zich veelal richten op tekst, werd door deze aanpassing in het algoritme beloond. Inmiddels zien we dat de cijfers weer langzaamaan beginnen te zakken, maar nog steeds haalden we vorige maand ruim 7 miljoen impressies.’
Wat is jullie aanpak?
‘We plaatsen twee à drie video’s per dag. Dit zijn voor social gemonteerde fragmenten uit onze televisie-en radioprogramma’s, maar ook bijvoorbeeld explainers die wij als online redactie speciaal voor onze online kanalen maken. We plaatsen veel inhoudelijke content met maatschappelijke thema’s, maar ook persoonlijke verhalen en humor werken voor ons goed op LinkedIn. Het is voor ons ook al lang niet meer zo dat wij ons op dit platform uitsluitend richten op professionals. Wij zien al zeker een jaar een verschuiving van werkgerelateerde content, naar een social media platform zoals Instagram en Facebook, maar waar wel meer ruimte en behoefte is aan inhoud.’
Hoe Vluchtelingenwerk online misinformatie over vluchtelingen bestrijdt dankzij SEO
Op LinkedIn las ik dat VluchtelingenWerk een award in ontvangst mocht nemen voor hun strategie om online misinformatie over vluchtelingen te bestrijden. Nu sla ik normaal niet zo aan op marketing-awards, maar dit keer wel. Het bericht werd gedeeld door online marketeer Martijn Tel en hij liep ooit een hele goede stage in ons team Digitaal bij het AD. Het verbaast me dan ook niets dat hij deze award in ontvangst mocht nemen, omdat hij goed weet hoe je distributiekanalen kunt gebruiken om je boodschap onder de aandacht te brengen. En omdat het onderwerp van bestrijden van misinformatie een belangrijk onderwerp is, vroeg ik hem naar zijn aanpak.
Ik lees dat jullie SEO-award hebben gewonnen, wat hebben jullie gedaan?
We zetten SEO in om te ontdekken welke misvattingen en misinformatie er over vluchtelingen rondgaan. Op basis van zoektermen met een hoog volume, maken we content waarmee we hoger proberen te ranken dan bronnen met de verkeerde informatie. Met succes! Zo zien we bijvoorbeeld dat heel veel mensen in Google vragen of asielzoekers naar hun thuisland op vakantie gaan. Dat kwam door Telegraaf-berichtgeving. Ook gaat regelmatig op X de fabel rond dat statushouders gratis rijbewijzen krijgen. Allebei fabels. We maakten er content over die nu op veel termen (‘krijgen statushouders een gratis rijbweijs?’) bovenaan in Google staat. Ook gebruiken we het zoekgedrag weer als inspiratie voor explainers op social media. Want we weten dat we in de toekomst niet meer alleen afhankelijk van Google kunnen zijn wat betreft websiteverkeer. Al helemaal als de AI-overviews straks ook naar Nederland komen. Daarom proberen we onze content op zoveel mogelijk kanalen weg te zetten. Met succes! Op Instagram bereikten we afgelopen jaar 1,2 miljoen accounts en op LinkedIn 2 miljoen. En we zagen afgelopen jaar 30% meer verkeer op onze nieuwsartikelen via Google.
Iedereen wil natuurlijk een hoge ranking, hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?
Als NGO staan we niet alleen hoog in de normale Google zoekresultaten, maar ook in Google Nieuws. Dat is vrij uniek. Maar daar doen we ook hard ons best voor. De basis op orde hebben is het belangrijkste: een goed werkende website, een fijne gebruikerservaring en technisch instellen dat je in Google Nieuws wordt vertoond (gebruik structured data en zorg voor een nieuwssitemap). We zorgen er voor dat onze artikelen echt als nieuws gelezen worden. Dat merk je in de content: we hebben het niet te veel over onszelf of over ons werk, omdat we weten dat de lezer daar niet echt geïntereseerd is. Het gaat echt om de vluchteling en de maatschappij. Maar de techniek is ook belangrijk: zo staat er een publicatiedatum boven het artikel en zie je het aantal minuten dat het artikel kost om te lezen. Daarnaast passen we gewoon de klassieke SEO-lessen toe. De gebruiker staat altijd voorop. We benoemen de meest voorkomende vragen in ons (sub)koppen. We geven kort en krachtig antwoord, zodat we in snippets verschijnen bovenin Google. We zetten verschillende formats in, waaronder foto, video, uitklapmenu’s, kaders etc. Daarnaast laten we onze unieke expertise en ervaring in het veld door de artikelen heen schijnen. Als organisatie zitten we in elke stad in Nederland en ondersteunen álle vluchtelingen in Nederland. De kennis die we daaruit op doen, tonen we ook in de content op onze site. Hierdoor vertrouwt Google ons beter.
Welke tips heb je voor andere partijen die graag beter gevonden willen worden? Voeg in de artikelen op je website echt iets toe waarin je als bedrijf/organisatie uitblinkt. Het liefst in een niche waar nog weinig concurrentie zit. Het heeft geen zin om hele generieke content te maken die al op andere website te vinden is. Daarmee ga je niet ranken in zoekmachines. Al helemaal niet in Google AI-overviews van de toekomst en de chatbots die er nu al zijn. Investeer daarnaast in platformen naast Google om je boodschap te verspreiden. Bedenk daarbij dat mensen het liefst ervaringen horen van echte mensen. Dat zie je nu ook terug in Google. Forums zoals Reddit worden veel meer in Google gepusht dan vroeger. De slides van de presentatie van Martijn, zijn hier te bekijken.
Jeugdjournaal stopt met tonen social media logo’s bij ‘Check dit dan’
In de zomer van 2024 spraken een aantal mensen op LinkedIn, waaronder Alexander Klöpping, hun verbazing uit over het gebruik van social media iconen in het NOS Jeugdjournaal. ‘ Smartphones worden geweerd uit de klas vanwege hun negatieve effecten op kinderen. Maar, het Jeugdjournaal op TV toont nog dagelijks prominent de logo’s van sociale mediaplatformen als TikTok en Instagram.’ Luidde de kritiek. Iedere dag werden in de rubriek ‘Check dit dan’ logo’s getoond van de social media platformen. Tot deze week, want het Jeugdjournaal heeft naar de kritiek geluisterd en de logo’s vervangen. Lees hier de reactie van de NOS op de aanpassing. Vorige week las je al dat gemeenten vaker de vraag krijgen om WhatsApp buurtpreventie-borden te vervangen. Het tonen van een logo van social media is dus (vooral bij door niet-commerciële instellingen) niet meer zo vanzelfsprekend als het de afgelopen twintig jaar is geweest.
Krijg nu toegang tot mijn eigen contentkalender
De afgelopen maanden kreeg ik steeds vaker de vraag of ik mijn eigen Contentkalender wilde delen. Dit Excel-bestand heb ik de afgelopen tien jaar zorgvuldig uitgebouwd en hier staan per maand tientallen tips in van dingen die in het nieuws gaan komen of relevant zijn in deze periode van het jaar. Het heeft me veel handwerk gekost om deze te maken en het is me teveel waard om gratis weg te geven. Maar, ik weet ook dat er enorme behoefte is aan een beter overzicht dan de standaard inhaakkalenders waarop je de feestdagen ziet staan en een paar algemene dagen. Ik heb de mijne vooral gebaseerd op Google Trends en ik weet zeker dat deze voor iedereen op een communicatie-afdeling relevant is. Als je de kalender er op tijd bij pakt, kun je artikelen maken die door Google goed worden opgepikt, een goede positie opbouwen in Google en daardoor veel meer lezers in je verhaal trekken. Daarom werd ik deze week wel enthousiast van het idee om deze contentkalender met jullie te gaan delen. Je krijgt een jaar lang toegang voor 9,95 EUR (excl. 21% BTW) en ik zal iedere maand zorgen dat er tenminste 20 relevante dingen in staan die je ver vooruit kunt bekijken. Dit bestand kun je inzien en je krijgt toegang via een e-mailadres. Ik ga dit alleen doen als er ten minste 100 mensen voor gaan inschrijven en zal deze dan openstellen vanaf 1 mei. Uiteraard kun je ook in één keer toegang vragen voor bijvoorbeeld 10 accounts op de redactie, die je als zakelijke kosten kunt boeken.
Krijg toegang tot de contentkalender!
Heb je interesse en/of wil je dit initiatief steunen voor 9,95 EUR (excl BTW)? Antwoord dan op deze mail dat je dit wel wilt of vul dit formulier in. Ik hoop dat dit een leuk side-project gaat worden en beloof je tips waar je zelf nog niet aan gedacht hebt.
Andere kijk- en luistertips
- De mannen van Man, Man, Man de podcast trekken naar de Ziggo Dome. Voor een podcast een ongekende prestatie, helemaal omdat deze achter de betaalmuur staat bij Podimo. Het moet nog maar uitverkopen natuurlijk, maar ze gaan in ieder geval de boeken in als eerste Nederlands podcastmakers die in de Ziggo Dome. In maart 2019 was Domien te gast in ‘mijn’ podcast voor het AD om te praten over de opkomst van podcasts. Hierin vertelt hij hoe hij de podcast toen al tot een succes probeerde te maken.
- Mensen zijn zeer bereid om te betalen voor vechtsport in Nederland. Ik heb alle sportrecords op videogebied verbroken zien worden door vechtsport. Videoland speelde hier slim op in en kocht in 2022 de rechten van Glory. Ze verbraken streamingrecords, maar de samenwerking stopt. Het Britse streamingsplatform DAZN neemt de rechten voor dit kalenderjaar over. Volgens een snippet op Google zou een abonnement 15 euro per maand kosten, al kan ik dat bericht op de site niet terugvinden. Ook heeft DAZN de rechten voor het WK voor clubteams komende zomer.
- Datzelfde DAZN is in Frankrijk een samenwerking aangegaan met McDonald’s. Klanten krijgen een drie maanden durend Ligue 1-abonnement bij aankoop van een speciaal menu via de McDo+ app. Zo probeert DAZN het tegenvallende aantal abonnees op te krikken, meldt VI.
- Gegevens van meer dan duizend militairen zijn nog steeds in te zien doordat zij gebruikmaken van de app Strava. Dat is een sportapp waarmee je prestaties kunt bijhouden. Omdat militairen dat doen op militaire bases, zijn in een paar kliks hun profielfoto en woonplaats te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.
- Presentator Lara Billie Rense laat zich op LinkedIn buitengewoon kritisch uit over hoe het instorten van de toren in Valkenburg werd besproken in het mediaforum als eerste item in de uitzending. Na het horen van het forum schrijft de presentator: ‘We gaan nog eens ten onder aan onze randstedelijke zelfgenoegzaamheid.’
- In een interview op BusinessWise deelt AFAS-CEO Bas van der Veldt dat hij de voorbereiding op zijn live interview in Buitenhof deed via ChatGPT. Zo vroeg hij: ‘ Ik wil dat je me vragen stelt alsof je Pieter Jan Hagens bent in zijn meest kritische vorm. Alsof hij bij zijn ontbijt een glas azijn heeft leeggedronken, zeg maar.’
- Je kunt een Instagram Reel nu ook eerst testen bij niet-volgers, voor je het aan je volgers besluit te gaan tonen.
- Wat doet een journalist eigenlijk, en waarom is dat zo belangrijk? In de nieuwe vierdelige serie Het Klokhuis over Journalistiek neemt presentator Janouk Kelderman de kijkers mee in de totstandkoming van nieuws. Ook nepnieuws en persvrijheid komen uitgebreid aan bod. Woensdag werd de eerste aflevering uitgezonden.
- Schaatstopper Bart Swings verraste deze week met een opvallende sponsorsamenwerking. Op zijn maillot prijkt voortaan het logo van OnlyFans, een Brits platform dat vooral bekendstaat om zijn expliciete content.
- In de nieuwe podcast ‘Achter de klacht’ van de ombudsman voor de publieke omroepen wordt gesproken over de vraag: Moet je als journalistieke organisatie nog actief blijven op sociale media? Het is nog altijd de plek waar een deel van het publiek zit, maar ook de plek waar haat en discriminatie steeds meer ruimte krijgen. Dit bespreken René Sommer (KRO/NCRV), Hilde Westerink (Vers Beton) en Wendelmoet Boersema (Trouw).
LinkedIn het nieuwe X
Op mijn LinkedIn-pagina nader ik langzaam het aantal volgers dat ik op X heb. En daar doe ik hard mijn best voor, want ik haal tegenwoordig veel tips van wat je in deze nieuwsbrief leest uit dit netwerk. Ook deel ik er dingen waar ik in mijn nieuwsbrief over schrijf en geef ik ook steeds vaker training over hoe je dit platform slim kunt inzetten. Als je deze gratis nieuwsbrief met plezier leest, geef me dan vooral ook af en toe even een duimpje op LinkedIn zodat de nieuwsbrief bij meer mensen onder de aandacht komt. Als je net instroomt, hier kun je alle 102 nieuwsbrieven tot nu toe lezen. Lees je deze nieuwsbrief met plezier, stuur hem dan eens door naar mensen die dit mogelijk ook interessant vinden. Hierdoor blijft het voor mij de moeite waard om deze nieuwsbrief samen te stellen. Dank je wel weer en tot volgende week!