11 september 2013

Onder de indruk van Presentain tijdens #OnlineTuesday

Elke tweede dinsdag van de maand wordt in Felix Meritis aan de Keizersgracht Online Tuesday georganiseerd.  Tijdens deze avond wordt een online marketing thema besproken door drie sprekers, gevolgd door een borrel. De september-editie ging over de Customer Journey die klanten afleggen, Danny Oosterveer schreef hierover een eventverslag. Voor het eerst werd tijdens de presentaties gewerkt met Presentain. Deze app maakt het mogelijk je publiek te betrekken bij je presentatie. En ondanks dat het niet helemaal soepel verliep, vind ik het idee van deze Nederlandse start-up heel goed.

Dit jaar merk ik tijdens presentaties dat een Prezi al bij binnenkomst leidt tot grappen. Deze manier van presenteren wordt niet meer als vooruitstrevend gezien en mensen worden misselijk van het draaiende beeldscherm. Daarom leerde ik mezelf onlangs Keynote aan, om betere presentaties te kunnen geven. Omdat ik veel moet presenteren, vind ik het goed op de hoogte te blijven van veranderingen op dit gebied en Presentain biedt mooie aanvullende opties.

Laat je publiek meelezen

Voor iedere presentatie kreeg het publiek bij OnlineTuesday een code waarmee ingelogd kon worden in de app of mobiele website van Presentain. Na inloggen werden de sheets ook zichtbaar op je iPhone of tablet. Voor iedereen die eigenlijk een bril zou moeten dragen tijdens college, maar mode-technisch gezien zelden een bril draagt (zoals ik), is dit al een mooie toevoeging. Daarnaast ook de gesproken tekst tijdens de presentatie opgenomen via de iPhone, zodat je het later terug kunt luisteren. Ideaal om thuis nog na te gaan wat er gezegd is tijdens het presenteren van een specifieke sheet.

Interactie

Tijdens de presentatie kun je ook vragen stellen aan degene die de presentatie geeft via de app en kunnen er multiple choice vragen gesteld worden aan de mensen in de zaal. Via de app kun je direct antwoorden op de vraag en op het scherm kun je realtime volgen wat de mening van de zaal is. Een leuke vorm van interactie die de (zeer) ongemakkelijke momenten van stilte na een vraag van een docent kan wegnemen. Misschien dat er op deze manier sneller antwoord wordt gegeven op een vraag. Als je het mij vraagt staat een docent die op deze manier zijn of haar presentatie geeft al met 3-0 voor.

Tijdens OnlineTuesday werkte de mobiele app niet en was de presentatie alleen te volgen via de mobiele website en duurde het even voordat de code gegenereerd werd om mee te kijken, maar dat maakt het principe van de tool niet minder goed. Het idee om een nieuwe manier van presenteren te promoten spreekt mij erg aan.

Ik blijf de start-up zeker volgen, heb jij ook ervaring met een leuke manier van presenteren? Laat het me hieronder weten of geef het aan me door via @jaapvanzessen.