19 oktober 2023

Zo maak je een eigen WhatsApp-kanaal

Vanaf donderdag 19 oktober 2023 kan iedereen een WhatsApp-kanaal maken. Handig, omdat ruim 13 miljoen Nederlanders de app op hun telefoon hebben.

Hierdoor kunnen mensen die je telefoonnummer niet hebben, maar je wel willen volgen updates krijgen. Er kunnen geen vragen gesteld worden, dus het is geen webcare, maar je kunt wel je updates delen. Hierdoor ben je geen tijd kwijt aan moderatie, maar kun je wel delen wat jij wilt aan een hele grote groep mensen.

Zo maak je een WhatsApp-kanaal

  1. Open WhatsApp
  2. Ga linksonder naar tabblad ‘Updates’
  3. Ga naar Kanalen en druk op het + teken
  4. Kies hier voor ‘Maak kanaal’

Vervolgens kun je live gaan. Uiteindelijk krijg je een url, deze kun je overal delen (bijvoorbeeld op je eigen site) zodat mensen zich rechtstreeks kunnen inschrijven.

WhatsApp kanaal vanaf 4 apparaten te benaderen

Wil je het kanaal zakelijk gaan gebruiken? Bedenk dan goed dat er 4 apparaten tegelijk kunnen inloggen op een nummer. Het is dan dus handiger om niet je eigen prive nummer te koppelen, maar een apart zakelijk nummer te kiezen dat je kunt delen met collega’s

Waarom zie je WhatsApp kanaal niet terug in zoekresultaten?

Helaas is het niet zo dat alle kanalen doorzoekbaar zijn via WhatsApp. Op dit moment zie je alleen de kanalen die van Meta een groen vinkje hebben gekregen. Begin november waren er in Nederland 16 kanalen met een groen vinkje.

Hoe krijg je een groen vinkje voor een WhatsApp kanaal?

Deze worden verstrekt door Meta en is aan te vragen als je daar een aanspreekpunt hebt, doorgaans hebben grote organisaties deze. Zonder contactpersoon is dit momenteel niet mogelijk.

Waar vind je WhatsApp kanalen?

Om kanalen te volgen ga je naar tabblad Updates. Op mobiel is dit het tabblad linksonder, op desktop is dit bij kanalen bovenin.

Volg mijn WhatsApp-kanaal

Natuurlijk ben ik ook zelf te volgen via een kanaal.

Heb je vragen over de kanalen? Neem contact met me op. Eerder schreef ik in mijn nieuwsbrief al regelmatig over de mogelijkheden. Hier schreef ik bijvoorbeeld over de kansen die het biedt.

Succes en heb je vragen of opmerkingen, laat het me weten of reageer onder dit artikel!