
In de artikelen in de rubriek Trends schrijf ik over veel gezochte vragen via Google. Vandaag zoeken jullie veel naar de datum waarop de WOZ-waarde in 2025 bekend wordt.
Wat is de WOZ-waarde 2025?
De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is de geschatte marktwaarde van een woning op een vastgestelde peildatum. Deze waarde wordt door de gemeente bepaald en heeft invloed op diverse belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelasting. Voor huurders speelt de WOZ-waarde een rol in de bepaling van de maximale huurprijs van sociale huurwoningen.
Gemeenten stellen de WOZ-waarde jaarlijks vast en communiceren deze via het aanslagbiljet. Op dit biljet staan onder andere het adres van de woning, de waarde, het jaar waarvoor deze geldt, de waardepeildatum en de dagtekening. Wettelijk moeten gemeenten de WOZ-waarde binnen de eerste acht weken van het jaar bekendmaken. Dit betekent dat de meeste gemeenten de WOZ-waarden rond 25 februari 2025 publiceren. In enkele gevallen kan de bekendmaking later plaatsvinden als er extra onderzoek nodig is.
De WOZ-waarde wordt verstuurd naar de primaire belanghebbende, meestal de oudste eigenaar van de woning of de verhuurder. Andere belanghebbenden, zoals mede-eigenaren of huurders, kunnen de WOZ-waarde opvragen bij de gemeente. Dit kan op verschillende manieren:
- Via het WOZ-waardeloket voor openbare WOZ-waarden.
- Met DigiD op MijnOverheid om de WOZ-waarde en het taxatieverslag in te zien.
- Bij de gemeente zelf voor een officieel WOZ-taxatieverslag.
Ben je het niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde? Dan kun je bezwaar maken. Dit moet binnen zes weken na de dagtekening op het aanslagbiljet. Dit betekent dat je tot begin april 2025 de tijd hebt om bezwaar in te dienen.
Wil je snel je WOZ-waarde controleren? Ga dan naar het WOZ-waardeloket of log in op MijnOverheid met je DigiD. Heb je verdere vragen? Neem dan contact op met je gemeente.